3. kesäkuuta 2016

Vuoden aikana tapahtunut muutos

On tässä vuoden mittaan tapahtunut kieltämättä paljon positiivista muutosta. Selailin tässä yksi päivä vanhoja kuvia, ja totesin taas kerran että on tuo hevonen uskomaton ikäisekseen.

Kuvat ovat viime ja tämän vuoden toukokuulta. Kyllähän näistä näkee kuinka etuosaan on tullut massaa tuplasti verrattuna vuoden takaiseen. Takaosa on myös pyöristynyt ihan kivasti, vaikka onhan siinäkin vielä työstämistä. Meno on hallitumpaa; heppa sekä minä ollaan paremmin kontrollissa kropistamme. Kaiken kaikkiaan Arbaleesia kantaa itsensä rehellisemmin, ja ohjastuntuma lähenee sitä teekuppia entisen tiiliskiven sijaan.
Yksittäinen liike jossa on tapahtunut suurin muutos on keskiravi. Huvittaa kuinka tuo 2015 on oikeasti kuva silloisesta normaalista keskiravistamme. Ei ihme, että papereissa luki aina lisää. Kyllähän tuossa muoto venyy, mutta ei kyllä askel sitten mihinkään. Meidän nykyinen harjoitusravikin etenee enemmän :D
Nämä ovat ehkä ensimmäiset muutoskuvamme, missä ero on selkeästi paremman ratsastuksen ja työskentelyn tulosta. Ensimmäiset muutoskuvat mistä olen oikeasti ylpeä, koska tiedän tämän olleen tasan tarkkaan ahkeran valmentautumisen ja treenin tulosta. Arbaleesia ei koskaan ole ollut helppo ratsastaa, vaikka se siltä välillä näyttääkin. Nyt kevään aikana olen alkanut ymmärtää vähän tarkemmin minkälaisia oikoteitä olen ennen käyttänyt sen kanssa, ja oppinut niiden käyttämisestä pois. Suurin näistä on oikean ohjan (liiallinen) käyttö. Arbaleesiahan reagoi oikeaan ohjaan eri tavalla poskessa olevan liikalihan vuoksi. Nyt olen vihdoin saanut tuon oikean ohjan ekstentiivisen käytön lähes kokonaan pois ja ratsastan Arbaleesia käyttämällä molempia ohjasapuja ja ennen kaikkea pohkeita. Mun pohkeiden käyttö oli ennen sitä, että haluttiin joko enemmän eteen tai sivulle. Nyt halutaan aktiivisempaa tahtia, poljentaa, takaosaa alle ja vaikka mitä! Varsinkin ulkoapujen merkitys on kasvanut todella paljon ratsastuksessani.
Edelleen oikea kierros on meille menneistä syistä vähän hankalempi, varsinkin laukassa. Arbaleesia kulkee automaattisesti ryhdikkäämpänä vasemmalle, ja oikealle se vähän lässähtää. Tämähän on ihan normaalia, että toinen suunta on vähän vaikeampi ja hevosethan ovat luonnostaan vielä vähän vinojakin. Ahkerasti olen viime aikoina muistanut tukea ulko-ohjalla vasten kaulaa ja pitänyt sen vasemman (ulko)kyljen kontrollissa, ja hiljalleen se oikeakin kierros sieltä helpottuu. Tämähän tarkoittaa vain sitä, että ensi vuoden muutoskuvissa näytetään taas vielä paremmilta ;)

Kaikista hauskinta on, se kuinka kaikki nuo 2015 kuvat olivat silloin mielestäni niiin hienoja. Tämä tapahtuu joka vuosi. Aina sitä ajattelee hevosen kulkevan juuri nyt todella hienosti, mutta sitten seuraavana vuonna kun katsoo taaksepäin, ei voi tehdä muuta kuin todeta kehittyneensä taas hurjasti. Progressiivinen eteneminen on hyvä juttu! On myös hyvä elää hetkessä ja nauttia siitä mitä juuri nyt on. Ensi vuonna nautitaan sitten tämän vuoden hedelmistä.
Suurin muutos on tapahtunut ihan tässä viime kuukausina. Musta tuntuu, että olen nykyään paljon tietoisempi kaikesta mitä teen. Ennen podin jälkeenpäin huonoa omatuntoa jos olin ollut epäreilu hevoselle. Nyt totean jo siinä vaiheessa kun olen tekemässä jotain huonoa päätöstä, että hei äläpä tee sitä! Olen siis vähemmän impulsiivinen ja kärsivällisempi, kai musta on tullut vihdoin aikuinen :D Lisäksi salilla käynti on tuonut huimasti voimaa omaan istuntaani sekä jalkoihin ja sitä myötä ratsastuksen painopiste on siirtynyt niihin. Kertoo sekin varmaan jotain, että sisäreidet tekee nykyään 75kg sarjaa entisen 55kg sijaan. Leukojakin menee kumpparilla entisen hikisen yhden sijaan seitsemän. Keskivartalopäiväkään ei tunnu enään niin rääkiltä kuin ennen, suorastaan nautin siitä polttelusta mikä pitkän sarjan päätteeksi tulee. Onhan se esteettisestikin kiva ihailla sitä sixpackia turvotuksen sijaan ;)

Ei siinä mennyt kuin 12 vuotta saada edes ne ratsastuksen perusasiat selkäytimeen ja ymmärtää. Ensi vuonna ollaan tuplasti parempia!

4 kommenttia:

 1. Ihan jäätävää kehitystä, teistä kuullaan ties kuinka korkealla tasolla!

  pollenkirjakarsina.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun ensi talvena vielä opittais parit temput :P

   Poista
 2. Siis se on kehittynyt aivan sairaan paljon! :o Melkein kuin eri hevonen lihaksiston suhteen.

  VastaaPoista