8. joulukuuta 2013

MITEN PELASTAN PIMEÄT MANEESIKUVAT?

Musta tuntuu että en ole todellakaan ainoa joka aina välillä tuskailee maneesikuvien kanssa. Mun normiputket on onneksi f1.8 ja f2.8, eli ne on tosi valovoimaisia. Yleisesti maneesissa kuvatessa kannattaa pitää f-arvo niin matalana kuin mahdollista, silloin ei tarttee nostaa ISOa niin korkealle. Käytän yleensä tuota f2.8 putkea joten pidän aukon siinä, ja säädän loput niin että suljin on mielellään vähintään 400, muuten kuvaan tulee turhan paljon epäterävyyttä. ISO menee sitten maneesin valoisuuden mukaan, yleensä mulla on se 800, välillä joudun nostamaan 1600, sen ylemmäs en suostu nostamaan. Noilla asetuksilla saan jo sellaisia kuvia, että niitä ei tarttee kamalasti muokkailla. 

Kun selailin Granåsan maneesikuvia läpi niin useimmiten asetus oli f2.8/500/ISO800, sillä olen saanut kuvia joihin olen vain lisännyt kontrastia ja vähän poistanut kohinaa. Näissä molemissa muokkaamattomissa kuvissa on kyseiset asetukset. Otetaan tosin huomioon että Granåsan maneesi on kyllä tosi valoisa.
Kuitenkin aina välillä käy niin että just sieltä maneesin pimeimmästä nurkasta mihin ei valot yllä on tullu joku tosi hyvä kuva, joka onkin sitten tietysti ihan pimeä. Tässä kuvassa on käynyt just niin, oma moka kyllä että säädin sulkimen noin korkealle, mutta olen edelleenkin sitä mieltä että mielummin vähän pimeä kuva jota sitten säätää kuin epäterävyyttä. Asetukset on siis f2.8/640/1600. 
Mulla on siis käytössä Photoshop CS5 ja 6, joten tää on vähän hightech-säätöä, mutta nää kaikki säädöt pitäs onnistua myös Gimpillä. Tää ei oo mikään varsinainen tutorial-postaus vaan kerron vaan mitä teen. Joten jos on kysyttävää mistä löytyy mikäkin säätö niin autan mielelläni kommenttiboksin puolella. Aloitan sillä että laitan kuvan päälle toisen tason jonka väritän kokonaan vaaleanharmaaksi ja laitan läpinäkyvyyden 16%. Silloin kuva näyttää tältä.
Sen jälkeen lisään noiden kahden tason väliin levels(tasot)säädön, ja kuten tuosta histogrammista näkyy painottuu kaikki värisävyt tummaan päähän. Joten vedän oikeaalla olevia punaisella ympyröityjä valkoisten ja harmaiden pisteiden nuolia vasemmalle, lisäten valoisuutta.
Nyt kun kuva on valoisa teen loput pienet hienosäädöt, kuten kontrastin lisäyksen ja noiden valkoisten pisteiden poiston.
Nyt olen saanut käyttökelvottomasta kuvasta melkein jopa julkaisukelpoisen. Yleensä en jaksa nähdä vaivaa pimeiden kuvien muokkailuun ellei ne oikeasti ole tosi hyviä, normaalisti yritän vaan pärjätä niillä valmiiksi valoisemmilla. 
Toivottovasti hyödyitte jotain tästä hyvin sekavasta postauksesta, sain tän kuulostaa siltä ku tähän menis puol tuntia. Mutta oikeasti ton kuvan muokkaamiseen meni alle 5min. Tosiaan jos teillä on jotain kysymyksiä yms niin autan mielelläni!

10 kommenttia:

 1. Anonyymi8/12/13

  tosi kiva postaus, oon ite just paininu tän ongelman kanssa, ja tää tosiaan auttoi! Kiitos siis siitä :)

  VastaaPoista
 2. Mullakin on ollut tätä ongelmaa, joten hyödyllinen postaus :)

  VastaaPoista
 3. Sulla on superkiva blogi, kirjoitat positiivisesti ja tekstiä on kiva lukea! Kiva postaus, oli hyötyä! :)

  VastaaPoista
 4. hei missä toi granåsa oikeen on? näyttää pirun tutulta... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inkoossa, Kirkkonummelta tultaessa ennen Degerbytä siinä Inkoon Rannikkotien varrella :)

   Poista
 5. mikä runko sulla siis on ja mitä putkii noi on et onks ne kiinteitä vai tyylii 70-200mm? jaja ootko kokeillu maneesi kuvissa, että lasket suljin ajan 250 kun valo ei meinaa riittää? koska tuo 640 niin on silleen aika nopee ja ainakin canon eos 7d toi 200 tai 180 ja sama nikon d7100 kelpaa ihan hyvin. ihanne olis tietty 250-350

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runkona mulla on sony a550 ja putkena toimii sekä toi kiintee 50mm/f1.8 ja 17-50mm/f2.8, suljin mulla on alimmillaan ollu jopa 160, mutta sillon hevosen jaloista on tullu turhan suttuset. Yleensä pyrin tuohon mitä yllä postauksessa kirjoitin, mutta joskus lasken sen valaistuksesta riippuen jopa 200 ja kyllä sillä ihan ookoo kuvia saa.

   Poista