16. lokakuuta 2016

Herkkäsuisen kuolaintestailuja

Arbaleesia on aina ollut suustaan vaikea. Viisivuotiaan Viron suoraan-laitumelta-tuonnin pahat sudenhampaat ja hoitamattomat hammaspiikit yhdistettynä kaahottavaan kädellä roikkumiseen ei ollut ehkä se paras startti ratsu-uraan. Nytemmin suu on tietysti kunnossa, mutta menneisyydestä muistuttaa edelleen oikean puolen liikaliha poskessa, joka onneksi on koko ajan (hitaasti) pienemään päin. Jos ette tienneet, niin tämä aiheuttaa ratsastuksessa lähinnä sen, ettei Arbaleesia reagoi oikeaan ohjaan yhtä herkästi kuin vasempaan.
Arbaleesia on siis todella herkkis suustaan. Ihan mikä tahansa kuolain ei rouvalle kelpaa. Mentiin vuosia erilaisilla kolmipaloilla, mutta se on omaan ja Arbaleesian makuun turhan elävä. Siiryttiin siitä suoraan muovikuolaimeen, joka toimi pitkään todella hyvin, kunnes eräänä päivä ei vaan enää. Nivel on tällä hetkellä osoittautunut todella kivaksi kuolaimeksi. Siihen Arbaleesia uskaltaa tukeutua ja kuolaintuntuma on juuri sopiva: tuella, kevyt ja tasainen. Tietysti ratsastaja tarjoaa sen kuolaintuntuman hevoselle, mutta asioita auttaa kummasti jos hevonen uskaltaa tukeutua kuolaimeen :D
Sain viime viikolla kaverilta mahdollisuuden testata parit kuolaimet mihin olen pitkään halunnut tutustua, joten olihan sitä pakko. Testiin tarttuikin kaksi kuolainta: full-cheek ja baucher, molemmat nivelenä. Alla rehellinen kuvapari, eiköhän siitä jo näe kummasta kuolaimesta me pidettiin enemmän. Kaapissa odottaa vielä oliivi-kolmipala jota haluisin myös testata joku päivä. Ei pienestä kartoittamisesta mitään haittaa ole!
Baucher oli jotain aivan kamalaa. Ravi oli sellaista, etten uskaltanut edes katsoa kuvia siitä. Laukassa en pystynyt istumaan kunnolla satulaan kun Arbaleesia jäi laukkaamaan selättömänä tönkkölaukkaa. Arvelinkin vähän, ettei Arbaleesia tykkää yhtään baucherin kiinteästä vipuvaikutuksesta. En tosin ajatellut, että tuo pieni vipu tekee kuolaimesta niinkin kovan.

Full-cheek taas oli jännä. Otin sen nyt pidempään testiin, sillä parin kerran jälkeen en vieläkään ole ihan varma siitä.
Olin aluksi todella hämmentynyt, koska kuolain ei liiku siellä suussa oikeastaan mihinkään. Joku saattaa ajatella, että hevosen suu tuntuu tuon kanssa kiveltä, mutta itse oikeastaan nautin siitä tunteesta kun ohjien päässä ei tapahdu mitään ylimääräistä. Olen niin tottunut, että Arbaleesia mutustelee, venyttelee leukojaan ja yleisesti on vähän liiankin aktiivinen suunsa kanssa. Tällä kuolaimella täytyy vaan muistaa pitää se ohjastuntuma tasaisena, ettei ohjat löysty liikaakin jolloin hellistäkin ohjasotteista tulee nykiviä. Arbaleesia jää nimittäin tällä helposti vähän turhan tyhjäksi edestä, meille molemmille sopii parhaiten hieman ehkä normaalia tukevampi tuntuma. Tämä on se syy miksi en oikein osaa sanoa mielipidettäni kuolaimesta. Toisaalta, tämä on hyvä kuolain opettamaan mulle ja hevoselle sen oikean balanssin löytämistä. Ei liikaa, ei liian vähän.
Ollaan pidetty nyt vähän taukoa vakavista koulutreeneistä. Sen sijaan ollaan menty paljon puomeja ja maastoiltu. Arbaleesia on saanut tämän ja kylmien ilmojen myötä vähän uutta draivia ja energiaa on ollut ehkä turhankin paljon. Eilen Arbaleesian keskittyminen oli oikeasti ihan nolla, sillä lehtipuhaltimen tuijottelu kiinnosti rouvaa paljon enemmän kuin apujen kuuntelu :D

Kuten jo pari postausta sitten mainitsin, ollaan me hyvässä paikassa just nyt. Kaikki vaan tuntuu niin hyvältä kun kisakauden stressi on ohi ja voidaan keskittyä ihan rehellisesti ratsukon parantamiseen, uusien asioiden oppimiseen, sekä jo opittujen hiomiseen. Tällä hetkellä ratsastus ja tallille meno on yhtä hymyä ja niinhän sen kuuluukin olla! Eräänä päivänä mua oikein surutti kun piti lopettaa ratsastus, oisin voinut jatkaa vaikka pari tuntia :D

5 kommenttia:

 1. Tosi kivannäköistä menoa tuolla full-cheekillä! Arbaleesia vaikuttaa tyytyväiseltä ja näyttää olevan menossa mukana :) toki se vaatii varmasti totuttelua, mutta kuvien perusteella koittaisin tuolla vähän aikaa mennä ja todeta sitten onkos e hyvä ;)

  Mullakin on ollut kuolainongelmaa mutta en ole jaksanut kokeilla oikeastaan mitään nyt kuitenkaan. Nää kuolainasiat on jotenki tosi hankalia enkä oikee tiiä mitä kannattais ees kokeilla oliivikolmipalan jälkeen.. Suoraa omppua kokeiltiin mutta musta se ei ollut hyvä.. Full-cheek käynyt kanssa mielessä.. Et haluais kertoa millanen Arbaleesia on noin muuten ollut suustaan? Onko se kaiken mupelluksen lomassa kovin herkkä? Kun Penni on kuitenkin aika herkkä suustaan niin se ei varmastikaan mistään kauhean kovasta välitä. Oiskohan toi f-c sitten kokeilemisen arvoinen.. Hmm.. Ajatusken juoksua blogiisi tulee näköjään :D kiitos kuitenkin valmiiksi jo vastauksistasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep pitää päästä testaamaan tota ens viikolla valmennukseen, se on varsinainen tulikoe kuolaimelle ;)

   Hmm.. Hevoset on niin kovin erilaisia, muitta musta toi full-cheek sopii hevoselle joka kaipaa ennen kaikkea vakautta, sillä toi on tosi stabiili kuolain. Arbaleesia on tavallaan tosi herkkä, rouva ilmaisee heti suunsa aukaisemalla jos hän on tyytymätön. Se tosiaan mupeltelee ja vähän pureskelee kuolainta keskittyessään, joka on tosin ihan normaalia. Sitten se aukasee suun heti ammolleen jos ottaa yhtään reippaamin ohjalla, mutta suu aukeaa myös jos ei ole tarpeeksi tuntumaa, Arbaleesia ei tykkää yhtään siitä ettei se tunne ohjaa 247. Meille on siis kaikista tärkeintä, että ohjastuntuma on jatkuva ja että hevonen liikkuu oikeasti läpi kropan.

   Kolmipala liikkuu liikaa, suora ei jostain syystä enää toimi, kaikki vipuvarret on nou (eli kovat kuolaimet), muovikuolaimet yleisesti kivoja, mutta rouva pureskelee niihin inhottavia teräviä liuskoja->kuolain menee pilalle samantien. Itse olen tykännyt tosiaan ihan paksusta nivelestä. Riippuu todella paljon hevosen suusta onko nivel vai kolmipala parempi, mutta suosittelen testaamaan jotain nivelkuolainta jos kolmipala ei oikein toimi! Vision/Myler on myös yksi mahdollisuus, monella herkkäsuisella se on toiminut :) Samoin jos on todella herkkä, eikä pureskele kuolainta!, niin nova-kuolain joka on todella pehmeää kumia (ei siis sallittu koulukisoissa).

   Poista
  2. Ja pakko muuten vielä sanoa, testasin tänään oliivikolmipalaa ja se oli ihan tosi super! Vielä parempi ku full-cheek!

   Poista
 2. Tsemppiä näihin kuolainkokeiluihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmas vaihtoehto eli oliivi3pala on ainakin nyt toiminut tosi hyvin, niin toivotaan että se toimis pidemälläkon tähtäimellä :)

   Poista