24. huhtikuuta 2016

Yliopistovaihto Belgiassa 1/2

Vietin tosiaan viime viikon Belgiassa, sekä reissun lopuksi päivän Amsterdamissa. Tälläinen mahdollisuus sattui kohdalleni Euroopan maantieteen järjestön kautta. Homman nimi oli se, että ensin me hostattiin luonamme viikon verran Belgialaisia vaihdokkejamme, jonka jälkeen me mentiin heille viikoksi. Täällä Suomessa me maksettiin kaikki menot, ja siellä he sitten kaikki. Toki lennot kohteeseen täytyi itse maksaa, sekä shoppailut ;) Oi Primark, tuo lompakkoni tyhjentäjä.
Matka lähti Suomen päässä käyntiin aivan järkkyttävällä lentokonesählingillä Brysselin terrori-iskujen takia. Lento peruttu-ei ollutkaan-no onhan se pomputtelua oli usean päivän ajan lentoyhtiön puolelta, ja lopulta päädyttiin istumaan junaan Amsterdamista Brysseliin. Tämä oli mielestäni kuitenkin todella kiva, sillä hienosta IC-junasta näki kivasti maisemia, ja matkan kestokin oli sama kuin koneella.

Asuimme siis viikon Leuvenissa, Brysselin itäpuolella sijaitsevassa opiskelijakaupungissa. Sieltä matkustelimme sitten ympäri Belgiaa, ja nyt voinkin sanoa nähneeni aika lailla koko maan.
Näkymät viikon asuinpaikkani ikkunasta. 
Kulttuurieroja oli yllättävän paljon. Belgia on aika keskieurooppalainen maa, ja sen lisäksi että opiskelijoilla on paljon niukemmat olot kuin täällä kotosuomessa, herätti pari muutakin asiaa huomiota heidän elämäntavassaan. Ensinnäkin, kaikki pyöräilevät Leuvenissa. Siellä me vedeltiin autojen vieressä täyttä vauhtia juuri ja juuri toimivilla jarruilla. Onneksi pyörille oli omat kaistat, mutta oli se silti vähän pelottavaa. Täällä Suomessa kun on tottunut menemään kevyen liikenteen/kävelijöiden seassa. Alla näkyykin muuten kuva juna-aseman pyöräparkista joka oli oikeasti loputon.
Toiseksi, ainakin nämä meidän hostit söivät todella epäterveellisesti. Aamupalaksi vaaleaa leipää hillolla. Lounaaksi samaa, vaihtoehtoisesti Nutellan kanssa. Päivälliseksi oli melkeinpä aina jotain ranskalaisten kera. Tiistainakin meillä oli illalliseksi yksi iso pöydällinen, siis oikeasti koko pöydän pinta-ala täynnä (belgialaisia) ranskiksia. Iltapalaa ei syödä, koska päivällinen syödään niin myöhään. Ei ihan mun treeni- ja terveellisyysintoilu halunnut taipua tuollaiseen ruokavalioon. En ole koskaan himoinnut mun joka-aamuista spelttipuuroa tai päivällisen puoli lautasellista kasviksia niin paljon kuin tuolla ollessa!

Me suomalaiset vähän ihmeteltiinkin miten kaikki eivät ole ylipainoisia pomppupalloja siellä, mutta ehkä tuo hullu pyöräilyinto selittää osan. Meidän eka päivähän lähti käyntiin sillä, että käytiin vetämässä sellainen kevyt 30km pyöräilylenkki vaihtelevassa maastossa. Muuten fine, jos olisi ollut vähän paremmat pyörät :D Tuolla varastetaan niin paljon pyöriä, ettei mitään fiiniä uskalla omistaa.
Kierreltiin siis ensimmäinen päivä Leuvenissa ja sen ympäristössä pyörillä, jonka jälkeen meillä oli kaupunkikierros. Maaseutu Leuvenin ympäristössä oli uskomattoman kaunista. Siinä missä Suomessa kaupungin ja maaseudun välillä on liukuvärimäinen siirtymä, oli tuolla raja todella selkeä. Olit joko ydinkaupungissa, tai keskellä upeaa peltomaisemaa. Maaseudun kaupungeissa kukot kieku takapihoilla ja hevosia oli vähän kaikilla. Hevosia Belgiassa nyt oli muutenkin vähän kaikkialla, siis oikeasti jopa nelikaistaisten moottoriteiden varrella tai paritalon takapihalla.
Illan kaupunkikierroksella fiilikset oli lievästi sanottuna väsyneet. Pitkä lento ja junamatka takana huonoilla yöunilla, 4,5h pyöräily sekä kipeä lonkka eivät oikein innostaneet kävelemään 10km samalla kuunnellen kaupungin historiasta. Päivä ei siis päättynyt mitenkään kovin innokkaissa tunnelmissa, mutta muisteltiin ärsytyksen ja väsymyksen keskellä toisen heppatytön kanssa niitä upeita laitumia ja unelmoitiin niillä pelloilla laukkaamisesta :D Saatiinkin useasti matkan aikana kuulla huokailuja heppatytöistä ja heidän puheenaiheistaan (tai lähinnä niiden yksipuolisuudesta). "Ei vitsit tuolla on söpöjä shettisvarsojaaaa" "Eikäääää kelaa ku pääsis laukkailee tohon", " Siis noilla on paritalon takapihalla talli???", "Muutetaaks Belgiaa, tää on heppatyttöjen unelma"...

6 kommenttia:

 1. Anonyymi24/4/16

  Huono ruoka ja huonot fillarit, okei.

  VastaaPoista
 2. Ihanan näköistä maisemaa siellä! :)

  VastaaPoista
 3. Tosi kauniin näköistä, pitäis varmaan itsekin mennä Belgiaan jossain vaiheessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva paikka kyllä! Varsinkin etelässä Dinant, siitä lisää seuraavassa postauksessa :) Brysselistä en tosin tykännyt yhtään..

   Poista